Recenze vakuově sušené jídlo - Adventure Menu
Zakoupeno: 11.06.2023
Vytvořeno: 29.06.2023
Aktualizováno: 22.05.2024
Před zhruba 3 lety jsem testoval sterilovaná jídla od firmy Adventure menu. Když jsem zjistil, že rozšířili svojí nabídku o vakuově sušená jídla, rozhodl jsem se udělat podobný test i s nimi. Vakuově sušená jídla mají oproti sterilovaným jídlům jednu velkou výhodu, a to, že váží pouze 100g. Zatímco sterilovaná mají celých 400g. Takže 4 vakuově sušená jídla váží stejně jako 1 sterilované. Což už je rozdíl, který stojí za pozornost, zvláště pokud je ponesete na zádech. Co se týče objemu, tedy prostoru, který vám oba výrobky zaberou v batohu, tak rozdíl již není tak dramatický. Zatím co sterilované jídlo má objem cca 300ml, tak u vakuově sušeného jídla je to cca 200ml. Balení sterilovaného jídla je docela poddajné a je možné s ním různě vyplňovat prostor v batohu. Balení vakuově sušeného jídla je ale velmi tvrdé, bez sebemenší možnosti změnit jeho tvar. U obou druhů jídla výrobce doporučuje skladovat výrobky v temnu a suchu při teplotách do 30°C. U sterilovaného jídla je ještě dolní hranice skladovací teploty 1°C, tzn., že by jídlo nemělo zmrznout. U vakuově sušeného jídla tato informace není, takže předpokládám, že může přejít mrazem. Pravděpodobně největší nevýhoda vakuově sušeného jídla je, že se musí zalít pitnou vodou. Takže pokud budete mít vody nedostatek, je možná lepší sáhnout po těžší variantě. Naopak výhoda je, že vakuově sušená jídla se vyrábějí ve dvou velikostech. Standartní porce má po přípravě 400g a velká porce má 600g. Rozdíl v obou velikostech před přípravou je 50g. Vakuově sušené jídlo se ohřívá buď tak, že ho zalijete vařící vodou, anebo pomocí samoohřevné kapsle a zipper bagu. Výrobce doporučuje pro samoohřev použít větší kapsle a i tak, by měl ohřev trvat déle než při ohřevu sterilovaného jídla, až 30 minut. Je tedy důležité důkladně zvážit výhody a nevýhody obou druhů jídel a potom se rozhodnout, která varianta bude pro účel, pro který si jídlo pořizujete, vhodnější. Postup přípravy jídla je jednoduchý. Otevřete sáček s jídlem odtržením jeho horní části. Do sáčku nalijete vařící pitnou vodu až po rysku. U standartního balení po spodní rysku, cca 293ml. U velkého balení po horní rysku, cca 440ml. Jídlo důkladně promícháte a opět doplníte vodu. Následně sáček uzavřete a počkáte 10 minut, aby proběhla rehydratace jídla. Po uplynutí tohoto času jídlo opět promícháte a je připravené ke konzumaci. V případě, že jídlo ohříváte pomocí samoohřevné kapsle, tak je postup následovný. Otevřete sáček s jídlem odtržením jeho horní části. Do sáčku nalijete pitnou vodu až po rysku. U standartního balení po spodní rysku, u velkého balení po horní rysku. Jídlo důkladně promícháte a opět doplníte vodu. Následně sáček důkladně uzavřete, aby se do něj nemohly dostávat výpary ze samoohřevu. Do zipper bagu vložíte samoohřevnou kapsli. Na ni postavíte sáček s jídlem a do zipper bagu nalijete předepsané množství vody. Po cca 30minutách by jídlo mělo být ohřáté. Stejně tak jako u předchozího testu jsem si i tentokrát vybral 5 různých jídel, které jsem chtěl otestovat stejným způsobem. Penne s Boloňskou omáčkou a parmezánem, pikantní kotlík s bulgurem, kuře Tikka Masala s rýží basmati, chilli con carne, kuře Korma s rýží basmati. Zároveň jsem chtěl vyzkoušet různé způsoby ohřevu jídla. 1/ pomocí horké vody 2/ pomocí dvou 30g samoohřevných kapslí 3/ pomocí jedné 30g samoohřevné kapsle 4/ vedle ohniště 5/ na sluníčku. I způsob hodnocení zůstal stejný: 1=luxusní, 2=velmi dobré, 3=ušlo to, 4=dalo by se na tom přežít, 5=nedá se to jíst, nedojedl jsem. Jako první jsem si vybral kuře Korma s rýží basmati a chtěl jsem vyzkoušet ohřev na sluníčku. Tedy nasimulovat situaci, kdy nemáte samoohřevné kapsle, nemáte možnost ohřát vodu a ani nemůžete rozdělat oheň. Třeba při pobytu v nějakém národním parku. Venkovní teplota byla 24°C a obloha absolutně bez mráčku. Směs v sáčku jsem zalil studenou vodou až po spodní rysku a vše důkladně promíchal a doplnil další vodu. Následně jsem sáček vložil do černé igelitky a tu vystavil na sluníčko. Po 15minutách jsem sáček promačkal a otočil ho. Po dalších 15minutách jsem změřil teplotu obsahu a ta byla 28°C. Rozhodl jsem se tedy ponechat sáček na sluníčku ještě dalších 30 minut. Tentokrát teplota stoupla na 34°C. Což bylo prakticky stejně, jako minimální teplota při ohřevu samoohřevnou kapslí. Vzhledem k tomu, že tento způsob ohřevu se dá využít, hlavně když je pěkně a teplo, tak nižší teplota jídla rozhodně nevadí. Jídlo bylo poměrně dost suché, což mohlo být způsobeno tím, že jsem do sáčku dal méně vody než by bylo třeba. A to i přesto, že jsem ji dal po rysku. Jinak jak rýže, tak maso, byly měkké a hlavně výborně ochucené. Ještě dlouho potom co jsem dojedl, jsem v ústech cítil tu výbornou chuť. Chuťově to zatím bylo nejlepší jídlo, které jsem od Adventure menu vyzkoušel. Velikost porce mi tentokrát stačila. Proto ho hodnotím známkou 1. 07/2023 Jako druhý pokrm jsem si vybral penne s Boloňskou omáčkou a parmezánem a ohřev vedle ohniště. To jako když v přírodě sice můžete rozdělat oheň, ale nechcete anebo nemůžete s sebou nést nádobu na ohřev vody anebo celého jídla. Nejprve jsem rozdělal oheň. Když už jsem měl dostatek žhavých uhlíků, tak jsem do sáčku nalil, tentokrát přesně odměřených 290ml studené vody, obsah sáčku důkladně promíchal a postavil ho do místa vedle ohně, ze kterého jsem odmetl žhavé kousky a kde byl již dostatečný žár. Musel jsem si dát pozor, abych sáček nedal moc blízko ohni, protože by se jinak začal propalovat. Po 15minutách jsem chtěl zkontrolovat teplotu pokrmu. Problém byl, že se horní část uzavíracího sáčku spekla, takže jsem ho musel odříznout. Pokrm se ohřál na 33°C. Sáček jsem již nemohl uzavřít. Přesto jsem ho dal na dalších 15 minut k ohni. Občas jsem obsah sáčku promíchal a hlídal velikost ohně. Po uplynutí této doby měl pokrm teplotu již 51°C, což je již srovnatelné se samoohřevnou kapslí. Takže i tímto způsobem lze jídlo bez problémů ohřát. Venkovní teplota byla kolem 24°C. Co se týče jídla samotného, tak až na pár kousků bylo měkké, ale poměrně dost řídké. Chuťově bylo spíše mdlé, a určitě by stálo za dochucení. Dokonce i porce se mi zdála trochu méně vydatná. Celkově bych ho zhodnotil známkou 3. 08/2023 Další pokrm, který jsem si vybral, bylo kuře Tikka Masala s rýží basmati a ohřev s jednou samoohřevnou tabletou. Opět jsem odměřil přesné množství studené vody, nalil ho do sáčku a obsah důkladně promíchal. Potom jsem sáček s jídlem důkladně uzavřel. Následně jsem do zipper bagu vložil jednu samoohřevnou kapsli a zalil ji určeným množstvím vody. Potom jsem do zipper bagu vložil sáček s jídlem a uzavřel ho. Abych zvýšil účinnost ohřevu, tak jsem celý zipper bag zabalil do mikiny. Nechal jsem nezakrytý pouze otvor, kterým ze zipper bagu odchází pára. Po zhruba 20minutách již neprobíhala žádná reakce. Přesto jsem nechal zipper bag zabalený ještě dalších 10 minut. Venkovní teplota byla 21°C a pokrm se za 30 minut pomocí jedné samoohřevné kapsle ohřál na 56°C. Tedy zatím na nejvíc, co se mi kdy podařilo nějaký pokrm tímto způsobem ohřát. Což zřejmě způsobila dodatečná izolace v podobě mikiny. Proto jsem se rozhodl upustit od testování ohřevu pomocí dvou kapslí, protože jsem to vyhodnotil jako zbytečné. Jídlo, bylo výborné. Konzistence byla tak akorát. Maso i rýže měkké. A hlavně jídlo mělo tentokrát i chuť. Chvilkama až trochu dost pikantní, ale pěkně vyváženou. Porce byla tak akorát. Zařadil bych ho hned vedle kuře Korma s rýží basmati. Možná je to tím, že se jedná o jídlo podobného složení, maso a rýže, ale chuť měly v každém případě odlišnou. Proto ho hodnotím známkou 1. 03/2024 Jako čtvrtý pokrm na řadu přišel pikantní kotlík s bulgurem a ohřev pomocí vroucí vody. Vodu jsem ohřál v rychlovarné konvici a nalil ji těsně pod spodní rysku v sáčku. Obsah sáčku jsem důkladně promíchal a doplnil vodu, tak aby stále byla těsně pod spodní ryskou, a ještě jednou jsem obsah sáčku promíchal. Na to jsem sáček uzavřel a stopnul jsem přesně 10 minut. Po uplynutí této doby jsem opět promíchal obsah sáčku a změřil teplotu pokrmu. Ta dosáhla 68°C. Takže jsem musel chvilku počkat, než bude možné jídlo konzumovat. Přesto, že jsem si hlídal správné množství vody, které jsem do sáčku nalil, tak konzistence pokrmu byla dost kašovitá. Pokrm se skládal ze dvou druhů masa, krůtího a vepřového. Bohužel ani jeden kousek vepřového masa se za 10 minut nestačil rehydratovat a jedl jsem ho tak stále ve vysušeném stavu. Naopak krůtí maso bylo naprosto v pořádku. Možná je 10 minut na rehydrataci málo a možná by chtělo pokrm nechat rehydratovat podstatně déle. Co se týče chuti, tak ze začátku mi jídlo přišlo chuti mdlé, po chvíli začalo sice být lehce pikantní, ale žádnou další chuť jsem nezaznamenal. Takže chuťově pravděpodobně zatím nejhorší jídlo. Velikost porce byla dostatečná. Vzhledem ke špatné rehydrataci masa a absenci chuti, musím tento pokrm hodnotit známkou 4. 05/2024 Poslední jídlo, které jsem měl připravené na ochutnávku, bylo chilli con carne. Ještě jednou jsem se rozhodl pro ohřev jídla pomocí vroucí vody z rychlovarné konvice s tím, že nechám pokrm rehydratovat 2x déle než doporučuje výrobce, tedy 20 minut. Opět jsem do sáčku nalil vroucí vodu těsně pod rysku, důkladně zamíchal jeho obsah a vodu ještě jednou doplnil. Po 20minutách jsem pokrm zamíchal a změřil jeho teplotu. Ta byla 55°C. Do sáčku jsem opět nalil správné množství vody, ale tentokrát byla směs naopak dost hustá a bohužel ani tentokrát se celý pokrm nedokázal rehydratovat. Něco je někde špatně. Na rozdíl od předchozího pokrmu, mělo jídlo tentokrát chuť a to velmi dobrou. Sytost porce byla také dostatečná, takže jediná vada na kráse byla nedostatečná rehydratace pokrmu, proto ho hodnotím známkou 2. Vojta
Vytvořeno: 29.06.2023
Aktualizováno: 22.05.2024
Před zhruba 3 lety jsem testoval sterilovaná jídla od firmy Adventure menu. Když jsem zjistil, že rozšířili svojí nabídku o vakuově sušená jídla, rozhodl jsem se udělat podobný test i s nimi. Vakuově sušená jídla mají oproti sterilovaným jídlům jednu velkou výhodu, a to, že váží pouze 100g. Zatímco sterilovaná mají celých 400g. Takže 4 vakuově sušená jídla váží stejně jako 1 sterilované. Což už je rozdíl, který stojí za pozornost, zvláště pokud je ponesete na zádech. Co se týče objemu, tedy prostoru, který vám oba výrobky zaberou v batohu, tak rozdíl již není tak dramatický. Zatím co sterilované jídlo má objem cca 300ml, tak u vakuově sušeného jídla je to cca 200ml. Balení sterilovaného jídla je docela poddajné a je možné s ním různě vyplňovat prostor v batohu. Balení vakuově sušeného jídla je ale velmi tvrdé, bez sebemenší možnosti změnit jeho tvar. U obou druhů jídla výrobce doporučuje skladovat výrobky v temnu a suchu při teplotách do 30°C. U sterilovaného jídla je ještě dolní hranice skladovací teploty 1°C, tzn., že by jídlo nemělo zmrznout. U vakuově sušeného jídla tato informace není, takže předpokládám, že může přejít mrazem. Pravděpodobně největší nevýhoda vakuově sušeného jídla je, že se musí zalít pitnou vodou. Takže pokud budete mít vody nedostatek, je možná lepší sáhnout po těžší variantě. Naopak výhoda je, že vakuově sušená jídla se vyrábějí ve dvou velikostech. Standartní porce má po přípravě 400g a velká porce má 600g. Rozdíl v obou velikostech před přípravou je 50g. Vakuově sušené jídlo se ohřívá buď tak, že ho zalijete vařící vodou, anebo pomocí samoohřevné kapsle a zipper bagu. Výrobce doporučuje pro samoohřev použít větší kapsle a i tak, by měl ohřev trvat déle než při ohřevu sterilovaného jídla, až 30 minut. Je tedy důležité důkladně zvážit výhody a nevýhody obou druhů jídel a potom se rozhodnout, která varianta bude pro účel, pro který si jídlo pořizujete, vhodnější. Postup přípravy jídla je jednoduchý. Otevřete sáček s jídlem odtržením jeho horní části. Do sáčku nalijete vařící pitnou vodu až po rysku. U standartního balení po spodní rysku, cca 293ml. U velkého balení po horní rysku, cca 440ml. Jídlo důkladně promícháte a opět doplníte vodu. Následně sáček uzavřete a počkáte 10 minut, aby proběhla rehydratace jídla. Po uplynutí tohoto času jídlo opět promícháte a je připravené ke konzumaci. V případě, že jídlo ohříváte pomocí samoohřevné kapsle, tak je postup následovný. Otevřete sáček s jídlem odtržením jeho horní části. Do sáčku nalijete pitnou vodu až po rysku. U standartního balení po spodní rysku, u velkého balení po horní rysku. Jídlo důkladně promícháte a opět doplníte vodu. Následně sáček důkladně uzavřete, aby se do něj nemohly dostávat výpary ze samoohřevu. Do zipper bagu vložíte samoohřevnou kapsli. Na ni postavíte sáček s jídlem a do zipper bagu nalijete předepsané množství vody. Po cca 30minutách by jídlo mělo být ohřáté. Stejně tak jako u předchozího testu jsem si i tentokrát vybral 5 různých jídel, které jsem chtěl otestovat stejným způsobem. Penne s Boloňskou omáčkou a parmezánem, pikantní kotlík s bulgurem, kuře Tikka Masala s rýží basmati, chilli con carne, kuře Korma s rýží basmati. Zároveň jsem chtěl vyzkoušet různé způsoby ohřevu jídla. 1/ pomocí horké vody 2/ pomocí dvou 30g samoohřevných kapslí 3/ pomocí jedné 30g samoohřevné kapsle 4/ vedle ohniště 5/ na sluníčku. I způsob hodnocení zůstal stejný: 1=luxusní, 2=velmi dobré, 3=ušlo to, 4=dalo by se na tom přežít, 5=nedá se to jíst, nedojedl jsem. Jako první jsem si vybral kuře Korma s rýží basmati a chtěl jsem vyzkoušet ohřev na sluníčku. Tedy nasimulovat situaci, kdy nemáte samoohřevné kapsle, nemáte možnost ohřát vodu a ani nemůžete rozdělat oheň. Třeba při pobytu v nějakém národním parku. Venkovní teplota byla 24°C a obloha absolutně bez mráčku. Směs v sáčku jsem zalil studenou vodou až po spodní rysku a vše důkladně promíchal a doplnil další vodu. Následně jsem sáček vložil do černé igelitky a tu vystavil na sluníčko. Po 15minutách jsem sáček promačkal a otočil ho. Po dalších 15minutách jsem změřil teplotu obsahu a ta byla 28°C. Rozhodl jsem se tedy ponechat sáček na sluníčku ještě dalších 30 minut. Tentokrát teplota stoupla na 34°C. Což bylo prakticky stejně, jako minimální teplota při ohřevu samoohřevnou kapslí. Vzhledem k tomu, že tento způsob ohřevu se dá využít, hlavně když je pěkně a teplo, tak nižší teplota jídla rozhodně nevadí. Jídlo bylo poměrně dost suché, což mohlo být způsobeno tím, že jsem do sáčku dal méně vody než by bylo třeba. A to i přesto, že jsem ji dal po rysku. Jinak jak rýže, tak maso, byly měkké a hlavně výborně ochucené. Ještě dlouho potom co jsem dojedl, jsem v ústech cítil tu výbornou chuť. Chuťově to zatím bylo nejlepší jídlo, které jsem od Adventure menu vyzkoušel. Velikost porce mi tentokrát stačila. Proto ho hodnotím známkou 1. 07/2023 Jako druhý pokrm jsem si vybral penne s Boloňskou omáčkou a parmezánem a ohřev vedle ohniště. To jako když v přírodě sice můžete rozdělat oheň, ale nechcete anebo nemůžete s sebou nést nádobu na ohřev vody anebo celého jídla. Nejprve jsem rozdělal oheň. Když už jsem měl dostatek žhavých uhlíků, tak jsem do sáčku nalil, tentokrát přesně odměřených 290ml studené vody, obsah sáčku důkladně promíchal a postavil ho do místa vedle ohně, ze kterého jsem odmetl žhavé kousky a kde byl již dostatečný žár. Musel jsem si dát pozor, abych sáček nedal moc blízko ohni, protože by se jinak začal propalovat. Po 15minutách jsem chtěl zkontrolovat teplotu pokrmu. Problém byl, že se horní část uzavíracího sáčku spekla, takže jsem ho musel odříznout. Pokrm se ohřál na 33°C. Sáček jsem již nemohl uzavřít. Přesto jsem ho dal na dalších 15 minut k ohni. Občas jsem obsah sáčku promíchal a hlídal velikost ohně. Po uplynutí této doby měl pokrm teplotu již 51°C, což je již srovnatelné se samoohřevnou kapslí. Takže i tímto způsobem lze jídlo bez problémů ohřát. Venkovní teplota byla kolem 24°C. Co se týče jídla samotného, tak až na pár kousků bylo měkké, ale poměrně dost řídké. Chuťově bylo spíše mdlé, a určitě by stálo za dochucení. Dokonce i porce se mi zdála trochu méně vydatná. Celkově bych ho zhodnotil známkou 3. 08/2023 Další pokrm, který jsem si vybral, bylo kuře Tikka Masala s rýží basmati a ohřev s jednou samoohřevnou tabletou. Opět jsem odměřil přesné množství studené vody, nalil ho do sáčku a obsah důkladně promíchal. Potom jsem sáček s jídlem důkladně uzavřel. Následně jsem do zipper bagu vložil jednu samoohřevnou kapsli a zalil ji určeným množstvím vody. Potom jsem do zipper bagu vložil sáček s jídlem a uzavřel ho. Abych zvýšil účinnost ohřevu, tak jsem celý zipper bag zabalil do mikiny. Nechal jsem nezakrytý pouze otvor, kterým ze zipper bagu odchází pára. Po zhruba 20minutách již neprobíhala žádná reakce. Přesto jsem nechal zipper bag zabalený ještě dalších 10 minut. Venkovní teplota byla 21°C a pokrm se za 30 minut pomocí jedné samoohřevné kapsle ohřál na 56°C. Tedy zatím na nejvíc, co se mi kdy podařilo nějaký pokrm tímto způsobem ohřát. Což zřejmě způsobila dodatečná izolace v podobě mikiny. Proto jsem se rozhodl upustit od testování ohřevu pomocí dvou kapslí, protože jsem to vyhodnotil jako zbytečné. Jídlo, bylo výborné. Konzistence byla tak akorát. Maso i rýže měkké. A hlavně jídlo mělo tentokrát i chuť. Chvilkama až trochu dost pikantní, ale pěkně vyváženou. Porce byla tak akorát. Zařadil bych ho hned vedle kuře Korma s rýží basmati. Možná je to tím, že se jedná o jídlo podobného složení, maso a rýže, ale chuť měly v každém případě odlišnou. Proto ho hodnotím známkou 1. 03/2024 Jako čtvrtý pokrm na řadu přišel pikantní kotlík s bulgurem a ohřev pomocí vroucí vody. Vodu jsem ohřál v rychlovarné konvici a nalil ji těsně pod spodní rysku v sáčku. Obsah sáčku jsem důkladně promíchal a doplnil vodu, tak aby stále byla těsně pod spodní ryskou, a ještě jednou jsem obsah sáčku promíchal. Na to jsem sáček uzavřel a stopnul jsem přesně 10 minut. Po uplynutí této doby jsem opět promíchal obsah sáčku a změřil teplotu pokrmu. Ta dosáhla 68°C. Takže jsem musel chvilku počkat, než bude možné jídlo konzumovat. Přesto, že jsem si hlídal správné množství vody, které jsem do sáčku nalil, tak konzistence pokrmu byla dost kašovitá. Pokrm se skládal ze dvou druhů masa, krůtího a vepřového. Bohužel ani jeden kousek vepřového masa se za 10 minut nestačil rehydratovat a jedl jsem ho tak stále ve vysušeném stavu. Naopak krůtí maso bylo naprosto v pořádku. Možná je 10 minut na rehydrataci málo a možná by chtělo pokrm nechat rehydratovat podstatně déle. Co se týče chuti, tak ze začátku mi jídlo přišlo chuti mdlé, po chvíli začalo sice být lehce pikantní, ale žádnou další chuť jsem nezaznamenal. Takže chuťově pravděpodobně zatím nejhorší jídlo. Velikost porce byla dostatečná. Vzhledem ke špatné rehydrataci masa a absenci chuti, musím tento pokrm hodnotit známkou 4. 05/2024 Poslední jídlo, které jsem měl připravené na ochutnávku, bylo chilli con carne. Ještě jednou jsem se rozhodl pro ohřev jídla pomocí vroucí vody z rychlovarné konvice s tím, že nechám pokrm rehydratovat 2x déle než doporučuje výrobce, tedy 20 minut. Opět jsem do sáčku nalil vroucí vodu těsně pod rysku, důkladně zamíchal jeho obsah a vodu ještě jednou doplnil. Po 20minutách jsem pokrm zamíchal a změřil jeho teplotu. Ta byla 55°C. Do sáčku jsem opět nalil správné množství vody, ale tentokrát byla směs naopak dost hustá a bohužel ani tentokrát se celý pokrm nedokázal rehydratovat. Něco je někde špatně. Na rozdíl od předchozího pokrmu, mělo jídlo tentokrát chuť a to velmi dobrou. Sytost porce byla také dostatečná, takže jediná vada na kráse byla nedostatečná rehydratace pokrmu, proto ho hodnotím známkou 2. Vojta
© 2018-2025 Recenze NEJEN střeleckých kurzůDesign by VP