Recenze NEJEN střeleckých kurzů

Recenze broušení na nože Lansky system

Lansky

Mobil Email

Zakoupeno: 01.09.2021
Vytvořeno: 23.04.2023

Každý, kdo používá nože, začne dříve či později řešit problém, jak je co nejlépe nabrousit. Ocílka zpravidla moc nefunguje. Stejně tak výsledek broušení na brusném kameni, také vždy nepřinese očekávaný výsledek. U mě to samozřejmě nebylo jinak. Dlouho jsem hledal způsob jak doma kvalitně nabrousit všechny nože, které používáme. Náhodou jsem narazil na video, kde autor představoval Lansky systém. Tento způsob broušení byl relativně jednoduchý a připadalo mi, že by mohl fungovat. Pravda, sada na broušení byla podstatně dražší než klasický brusný kámen. Ten jsem, ale doma již měl a nějak to nebylo ono. Tak jsem se nakonec rozhodl to zkusit a objednal jsem si sadu Lansky Professional Knife Sharpenning System. K ní jsem si přiobjednal ještě podstavec, který broušení podstatně zjednodušuje.

Lansky je americká značka, která vyrábí několik různě vybavených sad na broušení nožů. Sada, kterou jsem si objednal já, obsahuje 4 ploché brusné kameny vlepené do plastového držáku. Kameny mají drsnost 120, 280, 600 a 1000 a jsou barevně odlišeny. Těmito kameny se brousí nože s klasickou čepelí. V sadě je ještě jeden trojúhelníkový brousek a ten je určený pro nože s ozubeným ostřím. Dále tam naleznete 5 vodících tyček, přípravek na upínání nožů, olej na čištění brusných kamenů, náhradní šroub, náhradní křídlovou matici a několika jazyčný návod. Vše je přehledně naskládané v praktické plastové krabičce, která usnadňuje přenášení celé sady.

Přípravek na upínání je dělaný tak, že umožňuje broušení nožů pod různými úhly. Konkrétně 17°, 20°, 25° a 30°. Úhel si vyberete podle druhu nože, který chcete brousit. Úhel 17° se používá pro nože, u kterých je potřeba vysoká ostrost. Takto nabroušené ostří však nemá dlouhou trvanlivost. Úhel 20° je určený pro vysoce kvalitní nože, zvláště pak pro nože kuchyňské. Úhel 25° se používá pro lovecké a outdoorové nože, protože takto nabroušené ostří má vysokou trvanlivost. A nakonec úhel 30° je určený výhradně pro pracovní nože, kterými se často řeže karton anebo koberce.

Vlastní broušení je poměrně snadné a lze ho provádět kdekoli. Nejprve musíte upnout nůž do přípravku. To provedete tak, že šroubovákem povolíte přední šroub přípravku. Vložíte do něj čepel, tak aby z přípravku vyčnívalo alespoň 16mm čepele. Pro užší čepele budete muset použít vybrání, které je na okraji přípravku. Rukou stáhnete přípravek s nožem k sobě, aby nůž nevypadl, a utáhnete přední šroub. Není potřeba ho utahovat moc velkou silou. Následně rukou utáhnete zadní šroub. Aby nůž v přípravku dobře držel, je potřeba, aby mezera v zadní části přípravku byla stejná nebo větší než je vpředu. Pokud máte takto nůž upnutý, tak celý přípravek nasadíte na podstavec. Pokud ho nemáte, tak budete muset po celou dobu broušení držet přípravek v ruce.

Následně si musíte připravit brusné kameny, do kterých pomocí okřídlené matice upevníte vodící tyčky tak, aby brusná plocha byla s vodící tyčkou v jedné rovině. Pokud by tomu tak nebylo, tak budete muset vodící tyčku v ruce mírně ohnout.

Nyní již můžete přistoupit k samotnému broušení. Nejprve použijte brusný kámen s největší hrubostí. Vodící tyčku zasuňte do otvoru určeného pro úhel broušení, kterého chcete dosáhnout. Začínejte od záštity, popřípadě rukojeti a postupujte směrem ke špičce nože. Tlačte brusný kámen proti ostří a přejeďte ho po celé délce přibližně 6x. U delších čepelí budete muset nůž v přípravku posunovat. Následně celý přípravek i s nožem otočte vzhůru nohama a stejný postup zopakujte i na druhé straně nože. Opatrně přejetím palcem přes ostří, zkontrolujte jeho ostrost. Pokud by se vám ostří nezdálo dostatečné, tak postup opakujte. V opačném případě vezměte brousek s nižší hrubostí a pokračujte dále. Takto postupně použijte všechny 4 brousky, až dokud není nůž perfektně nabroušený. Nabrousit jeden nůž takovým to způsobem mi trvá asi tak 5min. Zvláštní pozornost věnujte špičce nože, kde možná budete muset uvedený postup vícekrát opakovat. Pokud by se vám zdálo, že brousek po noži jakoby klouže, může to být způsobeno jeho znečištěním. Použijte kapku přiloženého oleje na kusu textilie pro jeho vyčištění. Brousky se čistí velmi snadno.

Brusný systém Lansky používám již více jak 2 roky a jsem přesvědčený, že to je vybavení, ze kterého má radost především moje žena, protože od té doby nemá tupé nože. A pokud se jí náhodou podaří nějaký ztupit, tak jsem schopný jí ho během několika málo minut nabrousit. Tímto způsobem jsem brousil jak malé kapesní nože, tak i velké nože kuchyňské a kromě jednoho, který byl z nějakého pochybného materiálu, se mi je všechny podařilo pěkně nabrousit. Rovněž jsem měl obavu, aby v přípravku nevznikaly na čepeli nožů rýhy, ale k tomu také nedochází. Občas se mi sice při broušení nějaký nůž trochu posune, tak dotáhnu šrouby a přidržím si ho. Většinou k tomu dochází u dlouhých nožů. Jinak bych ale řekl, že čím kvalitnější materiál byl na výrobu nože použit, tím lépe se dá nabrousit. Přesto, že jsem měl před koupí Lansky systému jisté obavy o jeho účinnosti, tak jsem byl mile překvapen a jsem s ním nadmíru spokojen.

Vojta

Lansky system

© 2018-2024 Recenze NEJEN střeleckých kurzů
Design by VP